Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06 07:31 - © Немощ
Автор: vaquero Категория: Политика   
Прочетен: 1040 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 02.06 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
02.06.2020г.

     Пандемията от коронавирус е първата световна криза от повече от век, в която никой не търси Съединените щати да ръководят света в тежкото изпитание, пише The New York Times. Снимките на затрупаните с болни и мъртви болнични отделения в US-Америка и змиевидните опашки от безработни потресоха света. Хората от европейската страна на Атлантическия океан вече гледат с недоверие най-богатата и мощна нация и държава в света.
"Когато хората видят тези снимки на Ню Йорк, се питат : "Как може да става това? Как е възможно това?", казва Хенрик Ендерлейн, президент на базираната в Берлин школа Hertie, университет, фокусиран върху публичната политика. "Всички сме смаяни. Погледнете опашките от безработни. Двадесет и два милиона", добавя той. Вече са 40,7 милиона.
"Изпитвам отчаяние и тъга", споделя Тимоти Гартън Аш, професор по европейска история в Оксфордския университет и пламенен транс и евро атлантик.
"Америка не се е справила лошо, а изключително лошо", тоест не се е справила, коментира Доминик Моиси, политолог и старши съветник в базирания в Париж институт "Монтейн".
Пандемията разкри силните и слабите страни на почти всяко общество, отбелязва Моиси. А в Съединените щати тя разкри две големи слабости : слабото управление на Доналд Тръмп, който пренебрегва експертизата и отказва да следва съветите на своите научни съветници и липсата на здрава система за обществено здравеопазване и мрежа за социална сигурност.
"Америка се подготви за грешен вид война", казва Моиси. "Тя се подготвяше за нов единадесети септември, но вместо 11.09. дойде коронавируса". Откакто Тръмп влезе в Белия дом и издигна лозунга "Америка над всичко" в ръководна мантра на администрацията си, европейците трябваше да свикнат с небрежната готовност на президента да разваля съюзи от десетилетия и да разкъсва международни споразумения – нарече НАТО "остарял" и оттегли подкрепата на САЩ от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран.
Има специална ирония : Германия и Южна Корея, и двете продукт на следвоенното us-американско господство, се превърнаха в мощни примери за най-добри практики в коронавирусната криза за разлика от своя ментор. Контрастът между това как Съединените щати и Германия реагират на вируса е особено поразителен.
"Не само няма глобално лидерство, няма национално и федерално ръководство в щатите, казва Рикардо Хаусман, директор на Лабораторията за растеж в Центъра за международно развитие на Харвард. "В някакъв смисъл това е провалът на ръководството на САЩ в САЩ".
"САЩ имат някои от най-добрите и ярки умове в света, казва Джералд Хауг,  председател на германската комисия за борба с коронавируса. "Разликата е, че те не са слушани", което е трагедия". Съединените щати имат нужда от холистичен подход към тази криза, заявява Джералд Хауг, "Германските политици получават тези съвети и експертизи".
"Европейските социалдемократически системи не само са по-човешки, те ни правят по-добре подготвени и годни да се справим с криза като тази, от по-бруталната капиталистическа система в Съединените щати", казва Доминик Моиси. Съединените щати трябва да вземат спешно поучение от дългата редица империи, които се издигнаха и паднаха във времето.
Специалната роля, която САЩ изиграха десетилетия след Втората световна война, тъй като достигането на техните ценности и сила ги направи глобален лидер и пример за света.
Днес те водят по различен начин : Повече от 1700000 us-американци са диагностицирани с Covid-19 и най-малко 101573 са починали от него, повече от където и да е другаде по света.
Изключителността на изключителните започна да дава фира.
https://www.nytimes.com/2020/04/23/world/europe/coronavirus-american-exceptionalism.html
Гласувай:
11
0


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Далеч по- трагично е положението в Русия.
02.06 08:48
Там измират хиляди и ги зараят в масови гробове. И всеки ден се разболяват около 10 000 руснаци. Няма никакви изгледи ситуацията да се промени.
цитирай
2. ka4ak - ЗДРАВЕЙ,доста старо,но МОЖЕМ ДА ИМ НАЛЕЕМ АКЪЛ.....
02.06 09:21
ПРОМИСЛЕТЕ ГО

10.03.2009 10:33 - провокирано от 2 дни ТРАУР
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 11652 Коментари: 45 Гласове: 3Трагедия, лошо стечение на обстоятелствата, лична грешка, бедност, печалбарство, безотговорност или съдба! Всеки го преживява различно и се пита къде сбъркахме.
Когато се обърне колата - пътища много!
Но ПАК ще е за един миг, ПАК ще се вземат мерки `това да не се повтаря`...
В армията уставът е писан с кръв и затова е казано, че най-тежи да те гонят по устав, макар че ако той се изпълнява, службата е тежка, но безпроблемна!
Същото е и със Закона - спазва ли се, всичко е ОК!
Повод да напиша тези редове е нещастието с учениците от Свищов - един миг невнимание струва 12 трупа на наши деца....24 фамилии проклинат обезмисления си живот, всички свои надежди и искат само едно - ДЕЦАТА,ДА СА ЖИВИ !
На 04.04.2004г. се проведе шествие в чест на любимото цвете МАРИХУАНА?!?!?!???
Една престъпна организация "Промяна" тръгна на бунт заради отмяната на еднократната доза наркотик! Все едно, че досега някъде в България е било разрешено да се продават наркотици ?!
Шествието не бе разрешено, но полицията услужливо го съпроводи до Народния театър "Иван Вазов" и стана съучастник на популязиране употребата на бира и трева. А законът бе публикуван на 30.03.2004 г, където изрично е посочено, че влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник !
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ В ИНДИГО И ЧЕРНА ГОРА Е РАВНОСИЛНО НА ТРАГЕДИЯТА С НАРКОТИЦИТЕ, ПОВТАРЯЩА СЕ ЕЖЕДНЕВНО !
Ние допускаме бавно, но сигурно, с бездействие да унищожаваме бъдещето си! Ние спомагаме тези трагедии да се разиграват в мащаб 1:10000 с оправданието, че това не се вижда. А когато го видим, не го отчитаме, защото - "Какво ще кажат другите?!"
Всеки е убеден, че това не може да се случи точно на него и не може да разбере, че наркоманията е изкуствена болест и човек няма изградена защита срещу тези вещества, а децата - съвсем! Защо не се проумее, че трябва да се възпрепятства пътя на наркотиците до нашите деца?! ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКОСВАТ ДО ДРОГА ! Все едно да позволиш на детето си да играе с оголени жици, по които тече ток!
Видяхме как Лудата крава, ТОРС, Птичи грип, бяха овладени с крути мерки и спряни ! А за дрогата мълчим?!
Кога ще се разбере, че ние сме еретиците на Европа и може би затова нямаме пленено Българско знаме, защото битката се е водила на"Живот или смърт!" Явно може да ни обедини само опасността!
ИСКАТ ДА УБИЯТ ДЕЦАТА НИ !
Нека не го допуснем! Нека покажем на Света как може да се справим с наркоманията! Заедно можем! Нека направим действащия модел за нашата страна пример за другите! Не случайно сме просъществували 13 века и това не трябва да бъде последния, в който ще се споменава за нас!


06.04.2004г Владимир Качаклиев
цитирай
3. vaquero - До 1. apostapostoloff
02.06 10:37
За Русия нищо не може да се каже, защото тия комуняги крият информацията.
цитирай
4. vaquero - До 2. ka4ak
02.06 10:39
В случайното стечение на обстоятелствата винаги може да се открие човешка грешка, безотговорност или престъпление.
цитирай
5. ok3223 - Каакво крие Русия...
02.06 12:30
Че разлика от САЩ СЕ СПРАВЯТ МНООГО ЕФИКАСНО С КОРОНОВИРУСА И ПОСТИЖЕНИЯТА ИМ СА ДОБРИ,ЧЕ ЗАБОЛЕЛИТЕ НАМАЛЯВАТ БЪРЗО, А ИЗЛЕКУВАНИТЕ НАРАСТВАТ С ВСЕКИ МИНАЛ ДЕН.
цитирай
6. ka4ak - 4. vaquero - До 2. ka4ak Явно.изобщо не обърна внимание на ПРОМИСЛЕТЕ ГО.....
02.06 13:18
vaquero написа:
В случайното стечение на обстоятелствата винаги може да се открие човешка грешка, безотговорност или престъпление.


и ако го прочетеш пак,ще ВИДИШ ЧЕ СМЕ ДРЕВНИ И ОЦЕЛЯВАЩИ ЗАЩОТО ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ МОРАЛ,а не извратена свободия.....
цитирай
7. vaquero - До 5. ok3223
02.06 13:37
Шегувам се с Постоль.
цитирай
8. vaquero - До 6. ka4ak
02.06 13:38
Да.
цитирай
9. radostinalassa - Така си е
02.06 17:25
Дружинките на гейовете реват, че те боледували и умирали повече от Ковид - 19. Те боледуват повече и от СПИН. Добре, че не могат да раждат и деца.
А знаем, че педерастията се насърчава в США, и даже се дава избор на невръстни деца да променят пола си. Явно янките се направляват в това отношение от ненормални полово хора.
цитирай
10. vaquero - До 9. radostinalassa
02.06 18:51
Педерастията е свързана с либерастията.
цитирай
11. radostinalassa - А втората е свързана с юдеите, чиито учение поддържаш.
02.06 19:08
vaquero написа:
Педерастията е свързана с либерастията.

цитирай
12. mt46 - Основни грешки:
02.06 21:44
1. Ненавременни мерки...
2. Недобра здравна система...
цитирай
13. catforlife - Много тъжно. . . Имаше преди време ...
03.06 00:08
Много тъжно... Имаше преди време хубав документален филм на Майкъл Мур "Недъзи" -критика на здравната им система. Спомням си че бях потресена...
цитирай
14. vaquero - До 11. radostinalassa
03.06 00:46
Пак си янлъш!
цитирай
15. vaquero - До 12. mt46
03.06 00:47
И липса на тоалетна хартия.
цитирай
16. vaquero - До 13. catforlife
03.06 00:49
Тъжно наистина, защото уж са пример за останалите.
цитирай
17. radostinalassa - На какъв език говориш?
03.06 13:53
vaquero написа:
Пак си янлъш!

цитирай
18. vaquero - До 17. radostinalassa
03.06 14:31
На българо-турски.
цитирай
19. radostinalassa - В нашия език няма такава дума
03.06 15:44
vaquero написа:
На българо-турски.

Турците тук са малко, защото след войната са си изнесли задниците към Тюркия. Има мното помаци, които са си българи. Жалко е , ако не го знаят.
цитирай
20. vaquero - До 19. radostinalassa
03.06 16:05
Малко-много - имат си партия.
цитирай
21. vaquero - Благодарности!
05.06 21:33
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 594300
Постинги: 270
Коментари: 6270
Гласове: 10710
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031