Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2020 07:01 - © Цената на 29-те милиарда
Автор: vaquero Категория: Политика   
Прочетен: 2851 Коментари: 28 Гласове:
8

Последна промяна: 29.07.2020 07:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.07.2020г.

     След приключване на заседанията на Европейския съвет с участието на нашия премиер и публикуването на документите се заговори за закриването на АЕЦ "Козлодуй". Оказа се вярно. Пред тази новина хвалбите на Борисов за многото пари, които сме получили са смешни. Защото за 5-6 години ние няма да можем да построим и пуснем в експлоатация АЕЦ "Белене", ако въобще ни се разреши това от чиновниците-бюрократи на Европейския съюз.
Състав на Европейския съвет. На четвърта позиция се мъдри нашият министър-председател : https://www.consilium.europa.eu/bg/european-council/
Ето какво е записано в документа на Европейския съвет :
Европейски съвет
Брюксел,21юли2020година
(OR. en)
EUCO 10/20
CO EUR 8
CONCL 4
БЕЛЕЖКА
От : Генералния секретариат на Съвета
До : Делегациите
Относно : Извънредно заседание на Европейския съвет (17, 18, 19, 20 и 21 юли 2020 година)
— Заключения
Приложено се изпращат на делегациите заключенията, приети от Европейския съвет на посоченото по-горе заседание.
И така. На страница 52-ра, точка 113-та гласи :
113. С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали :
- 490 милиона евро за "Игналина", Литва, за периода 2021—2027 година, с максимален процент на участие на ЕС 86%;
- 50 милиона евро за "Бохунице", Словакия, за периода 2021—2025 година, с максимален процент на участие на ЕС 50%;
- 57 милиона евро за "Козлодуй", България, за периода 2021—2027 година, с максимален процент на участие на ЕС 50%.
Освен това ще бъдат предоставени 448 милиона евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС.

( 113. In order to support nuclear safety in Europe, a specific support will be granted to the decommissioning of the following nuclear power plants :
- EUR 490 million to Ignalina in Lithuania for 2021 - 2027 with an EU contribution rate of 86%;
- EUR 50 million to Bohunice in Slovakia for 2021 - 2025 with a maximum EU contribution rate of 50%;
- EUR 57 million to Kozloduy in Bulgaria for 2021 - 2027 with a maximum EU contribution rate of 50%. )
https://www.consilium.europa.eu/media/45109/210720-euco-final-conclusions-en.pdf

Съвсем ясно си е написано – "за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали". Както и да го превеждате, все това излиза – АЕЦ, а не реактори.

В документа не видях да иде реч за "Centrala Nucleară de la Cernavodă" в Румъния, "Paks" в Унгария, АЕЦ "Гравлин", "Катеном", "Палуел" и другите във Франция, където 75% от електроенергията на страната идва от ядрени централи.


image
Атомна електроцентрала

image
Атомен реактор




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - Цената им е значително по-малка от ...
29.07.2020 07:26
Цената им е значително по-малка от 29-те крави по Марица, загинали по същата причина, за която са предназначени милиардите.
8 от милиардите са т.н. безвъзмездно. Всъщност се равняват на 7-годишната ни вноска в европИйския съюз. Останалите са във вид на заем, от който по-лесно се краде.
Цирка е пълен, или нещо не съм разбрал.
:)))
цитирай
2. vaquero - До 1. nedovolen
29.07.2020 07:38
Разбрал си, разбрал си!
Целта е да се краде.
цитирай
3. morskipesni - Хубав Боко, хубава (тиквена) работа, хубави (грешни) пари за присвояване!
29.07.2020 09:32
Ашколсун.. но, нали тиквениците от села и паланки са добре, да попсуват и ще отмине..
цитирай
4. leonleonovpom2 - Де го, Пусто- ля!
29.07.2020 09:38
Да обясни на простите хора ,как стоят законосъобразно нещата с" усвояването" на парите!
Ще гони или ще милва тези които" усвояват" финансите ? И с какво ще ги милва- с кюския или с гермек?
Да не би да има някаква промяна? Той слезе от Балкана с победителите Защитниците на закона! Да не се е наложило пак да хване пътя към него? Дано да е взел и дамаджаната с уЙскито Иначе, пак ще трябва да слиза!
В тази жега?!

Хубав ден!
цитирай
5. apostapostoloff - На тия фалшиви новини вярват само
29.07.2020 10:05
тъпунгерите на блога- комунето вакеро, плешивия варненски дребосък и баш тъпанаринът д- р Ваньо С.
цитирай
6. pando - PROSTOLE
29.07.2020 10:35
TI SI FALCHIF!
цитирай
7. germantiger - а не ве
29.07.2020 10:51
е не може само руските боклуци да ядат

ще си имате руска аец белене с всякакво друго участие

ако беше руското ваше черверно време, никаква френска или зпаадна аец нямаше да имате

така-че без да ревете - по ваше време имаше 2 часа ток и 2 часа нямаше
цитирай
8. zaw12929 - Съвсем ясно си е написано – "за ...
29.07.2020 11:08
Съвсем ясно си е написано – "за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали". EUR 57 million to Kozloduy in Bulgaria for 2021 - 2027 with a maximum EU contribution rate of 50%. )
цитирай
9. mt46 - https://pogled.info/avtorski/Simeon-Milanov/koi-lazhe-za-aets-kozlodui-temenuzhka-ili-es.118711
29.07.2020 11:13
/Поглед.инфо/ На 24.07 Поглед инфо бе първата медия, която оповести новината, че на Европейския съвет премиерът Борисов е подминал с лекота закриването на АЕЦ "Козлодуй", уж с цел "ядрената безопасност на Европа". Малко по-късно новината обиколи цялото медийно пространство, а разбира се наплашената реакция на енергийния министър г-жа Теменужка Петкова не закъсня.

„Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина, която е свързана с един от стратегическите ни обекти в нашата страна по отношение на енергетиката”, каза тя.

Наистина бих се радвал ако е така, но в изтеклия документ /на стр.52/, който Поглед.инфо публикува изрично пише следното:

"113. С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

...........................

- 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%."

Изниква логичният въпрос кой не казва истината и разпространява фалшиви новини? ЕС ли? Защото макар и често да са пословично неадекватни, брюкселските чиновници са известни със своята педантичност и е меко казано съмнително, че ще направят "грешка". Защо ако става въпрос само за компенсиране за 1-4 блок, както казва Петкова, това не се упоменава изрично, както е характерно за всички важни документи?



И тъй като не изключвам възможността наистина разни некадърни калинки и нечий роднини да са направили "грешка в превода", реших да проверя английската версия на въпросния документ. Без особена изненада се оказва, че българският превод е съвсем точен! В документа на английски пише:

"In order to support nuclear safety in Europe, a specific support will be granted to the decommissioning of the following nuclear power plants: - EUR 490 million to Ignalina in Lithuania for 2021 - 2027 with an EU contribution rate of 86%; - EUR 50 million to Bohunice in Slovakia for 2021 - 2025 with a maximum EU contribution rate of 50%; - EUR 57 million to Kozloduy in Bulgaria for 2021 - 2027 with a maximum EU contribution rate of 50%." (абсолютно същото, което пише и в българската версия).

Ако добавим, че оправданието за превода е казано от правителството, което провали "Южен поток", само за да може той да мине по-късно през Турция, която се оказа основният печеливш от ситуацията, всичко става твърде съмнително. Още повече, че влизането ни в ЕС и затварянето на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" също буди притеснителни аналогии. Една подписана през 1999-та година "паметна записка" без правна стойност от правителството на Иван Костов стана повод по-късно ЕС в лицето на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген да изнудва страната ни да закрие четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".



В този смисъл, независимо дори да ставаше въпрос за "грешка в превода" или за съгласие на кабинета за закриването на АЕЦ "Козлодуй", правителството трябва да поеме отговорност! Защото заради такива "грешки в превода" България претърпява загуби за 10 милиарда от закриването на четири от блоковете на ядрената централа. Дори Борисов да получава пари само за вече закритите блокове, един ден такъв документ може да послужи за удобен повод да се поиска затварянето и на последните два реактора преди да изтече експлоатационният им срок.

Навремето президентът на Световната асоциация на ядрените оператори, проф. А. Майсьо, пише писмо до тогавашния премиер Сакскобурготски, в което изрично подчертава, че закриването на 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй" ще доведе до многомилиардни загуби за страната ни. Но това не спира правителството и по-късно в медиите се появява информация, че решението е взето на базата на лобистки интереси, засягащи Меглена Кунева, еврокомисаря Ферхойген и една известна банка, която е финансирала строежа на румънската АЕЦ "Черна вода".

По този начин определени хора извършват национално предателство срещу най-стратегическите български интереси. И някак си, по ирония на съдбата, политическият генезис на г-н Борисов е в същата тази НДСВ, която взима въпросните решения, без значение дали те са продиктувани от недалновидност или лобизъм.



Вместо да обвинява индиректно един сайт /Поглед.инфо/ в разпространение на фалшиви новини, г-жа Петкова трябва да докаже, че наистина не става въпрос за закриването на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а кабинетът да се погрижи всички отговорни за тази "грешка в превода" да бъдат незабавно уволнени и разследвани за манипулация, от която може да пострадат енергийната ни сигурност и националните ни интереси, а ако тези хора са европейски чиновници, да се подаде сигнал срещу тях!

И тъй като поне на пръв поглед преводна грешка няма, ако наистина се очаква от нас да закрием двата блока, правителството, подписало това, трябва да подаде оставка и прокуратурата да го разследва за лобизъм и действия, нанасящи умишлена вреда на националните интереси. Или поне така би трябвало да стане, ако бяхме правова държава с независима прокуратура, която си върши работата, вместо да преследва този или онзи за политическите му възгледи!

Впрочем, не е зле да се запитаме дори ако това, което Петкова казва, е истина, защо Борисов, който се хвалеше как осигурил на страната 29 милиарда евро, не се пребори за по-голямо обезщетение за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Наистина ли 57 милиона евро са адекватно обезщетение на фона на скъпия ток и милиардните загуби, които българският народ е понесъл?



Всичко става още по-притеснително, когато си припомним, че съвсем скоро т.нар. "Зелена сделка" на ЕС стана факт. Тя ще удари особено силно енергетиката и в частност ТЕЦ-овете, които няма да могат да имат право на каквато и да е форма на държавна помощ. Т.е. цената на електроенергията от тях ще стане твърде висока. И тук, разбира се, герберското правителство отново не си е свършило работата - специален фонд ще разпределя 1 трилион евро, за да могат засегнатите райони да преодолеят неизбежната криза и погром, които ще настъпят с влизането в сила на заложените в "Зелената сделка" планове. Тези пари обаче могат да се получат само и единствено при наличието на конкретни териториални планове и стратегии, които да залагат на инвестиции в модернизацията на производствената база, преминаването от въглища на алтернативни горива и т.н.. Съседните Гърция и Румъния вече са готови със стратегическите си планове, което ще им позволи да смекчат удара от сделката чрез помощ от ЕС. Съвсем очаквано, кабинетът "Борисов" няма никакви планове и стратегии.

При това положение как г-жа Петкова очаква българите да сме спокойни, а медиите да си мълчат за това, което става? Рискуваме в един момент България да се окаже без ядрена централа, както и без ТЕЦ-ове, а разбира се, замяната на всичко това с т.нар. "зелена енергия" е практически невъзможно за страна с ограничени възможности като нашата.



Поне засега изглежда, че в дългия списък с "видими резултати" на ГЕРБ, редом до "Южен поток", АЕЦ "Белене", разкапващите се при дъжд улици и магистрали, най-ниската раждаемост в историята, унищожаването на въоръжените сили и още куп други, ще трябва да наредим и закриването на АЕЦ "Козлодуй". Разбира се, няма да е зле и ЕС да излезе с разяснение по случая, въпреки че практиката показва, че когато някоя партия от ЕНП е застрашена, европейската десница прави всичко възможно и невъзможно да я защити, независимо за какво става въпрос! Някои хора могат да си позволят да мислят само за хонорарите, комисионните и вилите в разни слънчеви страни, но тези от нас, които живеем и ще продължим да живеем в България, няма как да не гледаме с тревожност това, което става!
цитирай
10. mt46 - https://pogled.info/avtorski/Simeon-Milanov/koi-lazhe-za-aets-kozlodui-temenuzhka-ili-es.118711
29.07.2020 11:15
Svetoslav Ivanov:
"Закриването на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй е отдавна приключила процедура и отпуснатите средства за тази цел са изпапкани. Няма никаква логика да се отпускат нови средства за нещо вече отпаднало като проблем."
цитирай
11. leonleonovpom2 - А, Пусто- ля наистина дебнел в засада!
29.07.2020 12:17
5. apostapostoloff - На тия фалшиви новини вярват само
10:05
тъпунгерите на блога- комунето вакеро, плешивия варненски дребосък и баш тъпанаринът д- р Ваньо С.
цитирай

Крадецът вика- Дръжте крадеца!

Никой комунистически не може да се мери по ръст с Пусто-ля! Той е гигант!
Довереникът на Л. Ж.! Хороскопиерът й!
Но май и там се е издънил! Предвид последствията!
цитирай
12. radostinalassa - Казват, че Меглена Кунева, която...
29.07.2020 14:30
затвори 4 блока на Козлодуй без да ни карат е ослепяла. Какво ли ще се случи на ББ, ако отърве съда и избяга в Турция?
цитирай
13. vaquero - До 3. morskipesni
29.07.2020 14:32
Парите са си заслужени от Бокича с прегръдки и цалувки.
цитирай
14. vaquero - До 4. leonleonovpom2
29.07.2020 14:35
Постоль е на парикмахер.
цитирай
15. vaquero - До 5. apostapostoloff
29.07.2020 14:37
Да бе, фалшиви! Цитирам ти документи на Европския савез.
цитирай
16. vaquero - До 6. pando
29.07.2020 14:40
Постоль е заблуден космически обект.
цитирай
17. vaquero - До 7. germantiger
29.07.2020 14:42
След седем години пак ще има режим на електричеството.
цитирай
18. vaquero - До 8. zaw12929
29.07.2020 14:44
Така е!
цитирай
19. vaquero - До 9. mt46
29.07.2020 14:50
След първоначалния шум сега някак си странно се замълча.
цитирай
20. vaquero - До 10. mt46
29.07.2020 14:53
И аз мисля, че 1-4 блокове са извадени от експлоатация преди повече от 10 години и няма, какво повече да се работи по тях.
цитирай
21. vaquero - До 11. leonleonovpom2
29.07.2020 14:55
Останал му е спомена за непосилно тежките куфари.
цитирай
22. vaquero - До 12. radostinalassa
29.07.2020 14:56
Кунева изчезна някъде. Дали не си харчи парите в чужбина?
цитирай
23. radostinalassa - Неприятна жена, имаше клип за миналото и.
29.07.2020 16:54
vaquero написа:
Кунева изчезна някъде. Дали не си харчи парите в чужбина?

цитирай
24. vaquero - До 23. radostinalassa
29.07.2020 19:29
Крайно неприятна! С една крива уста и в прекия и в преносния смисъл.
цитирай
25. radostinalassa - А клипа не си ли гледал? Крива уста и слепота.
29.07.2020 20:11
vaquero написа:
Крайно неприятна! С една крива уста и в прекия и в преносния смисъл.

цитирай
26. vaquero - До 25. radostinalassa
29.07.2020 21:16
Не съм го гледал. Сега ще го потърся.
цитирай
27. zaw12929 - ВИЖДАМЕ, ЧЕ СМЕ ЗАГУБИЛИ ПОДКРЕПА
04.08.2020 07:39
ВИЖДАМЕ, ЧЕ СМЕ ЗАГУБИЛИ ПОДКРЕПА
цитирай
28. vaquero - До 27. zaw12929
04.08.2020 08:23
А защо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1164918
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031