Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2019 07:01 - 18 чуждестранни столици, в които е влизала руската армия
Автор: vaquero Категория: История   
Прочетен: 2962 Коментари: 14 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.04.2019г.

     18 чуждестранни столици, в които е влизала руската армия

 

Стокхолм (1743 година) image

През XVII век Швеция и Русия се сражават често – но единственият път, когато руските войници се отправят към столицата на Швеция, те са посрещнати с отворени обятия. Швеция наблюдава датската инвазия, собствените ѝ селяни се бунтуват, така че правителството моли бившите си врагове да гарантират безопасността на Стокхолм. Около 12 000 войници влизат в столицата през ноември 1743 година и остават там до лятото.

 

Берлин (1760, 1945 година) image

Червената армия празнува победата пред разрушената сграда на Райхстага, Берлин, Германия, май 1945 година.

Когато руската армия за първи път стъпва в Берлин, тогава той е столица на Прусия – противник на Русия по време на Седемгодишната война (1756-1763). Докато царят на Прусия Фредерик II се бие с Австрия в Силезия, руската армия нахлува в зле защитената столица. Това не продължава дълго, но мисията е успешна.

 

Рим (1799 година)

imageОт 1796 до 1797 година Наполеон Бонапарт превзема Италия, превръщайки се в пряка заплаха за останалата част от Европа. Русия реагира, организирайки италианската и швейцарската експедиция, когато командващият Александър Суворов атакува французите. Като част от експедицията лейтенант Петър Балабин внезапно напредва към Рим от Неапол с 800 войници, принуждавайки френския гарнизон да се оттегли. Неговите хора остават там няколко седмици.

 

Амстердам (1813 година)

image След като Наполеон губи войната в Русия през 1812 година, гърбът му е опрян в стената. Антинаполеонската коалиция взема надмощие над завоевателя, а европейските градове под флага на Наполеон падат един по един, включително бивши и бъдещи столици на независими държави. Един от тях е Амстердам – ​​през декември 1813 година руският генерал Александър фон Бенкендорф освобождава града, подкрепя холандското въстание и приветства завръщането на принц Виллем II от изгнание.


Париж (1814 година)

image

Влизането на руската армия в Париж

През март 1814 година коалицията превзема столицата на Наполеон. Руският император Александър I изиграва решаваща роля в превземането на Париж чрез създаване на план, който включва разсейване на Наполеон, водещ битки на юг от Франция, с незначителни сили и концентрация върху Париж. След ожесточения конфликт генерал Огюст де Мармон предава Париж и Наполеон абдикира.


Истанбул (1833 година)

image

Руско-турска война

Подобно на Швеция, Османската империя моли Русия за помощ въпреки миналия конфликт със страната и Москва отговаря на призива. До 1833 година египетският владетел Мухамед Али, който се бунтува срещу султана, има средствата да атакува Истанбул и да разруши империята. Руската флота пристига в Босфора през февруари 1833 година и остава пет месеца. Тъй като не иска да се бие с Русия, Мохамед Али не напада Истанбул.


Пекин (1900 година)

image

Пекин след бойните действия

През 1900 година Китайската империя е погълната от хаос след Боксерското въстание, така че мощните чужди сили – Русия, Великобритания, Франция, Германия, Япония, САЩ и Австро-Унгария – се намесват. Заедно те побеждават китайската армия, влизат в Пекин и налагат няколко едностранни договора. Не е много красиво. "За един месец цивилизованите съюзници плячкосаха града като монголите преди столетия", пише един руски кореспондент.


Техеран (1941 година)

image

Генерал В. В. Новиков и бригаден генерал Дж. Търкс инспектират парадния строй на съветските войски в Техеран. Септември 1941 година.

Този конкретен епизод от Втората световна война не привлича много внимание, но все пак е важен : за да се предотврати присъединяването на Иран към Оста, СССР и Великобритания решават да поемат контрола над страната, принуждавайки прогерманския шах да се оттегли. Англичаните и техните съюзници нападат Иран от юг, докато Червената армия идва от север и обгражда Техеран. Шахът е притиснат, а Иран остава под прекия контрол на съюзниците до края на войната. След това Техеран е домакин на конференция между лидерите на съюзническите държави през 1943 година.


Букурещ (1944 година)

image

Жителите на Букурещ приветстват съветските войници


София (1944 година)

image

Софиянци посрещат съветската армия. Великата Отечествена война 1941-1945 година


Белград (1944 година) 

image
Жителите на освободен Белград със съветски войници


Будапеща (1945, 1956 година)

image

Член на групата за противоминна дейност с куче пред моста "Сечени" в Будапеща

 

Братислава (1945 година)

image

Руините на укрепленията в Братислава, 1945 година


Виена (1945 година)

image

Съветски войници пред сградата на парламента във Виена, април 1945 година


Варшава (1945 година)

image

Над 85% от сградите във Варшава са унищожени в края на Втората световна война, включително Стария град и Кралския замък.


Прага (1945, 1968 година)

image

Краят на "Пражката пролет". Чешки деца играят на съветски танк, повреден в битка. Април 1968 година

 

Пхенян (1945 година)

imageНа 8 август 1945 година, три месеца след като Германия е победена, СССР обявява война на Япония, като бързо прогонва Квантунската армия от континента. Той освобождава корейския град Пхенян, който скоро ще бъде столица на просъветската Северна Корея, а на 20 август корейците, лишени от независимостта си от 1910 година, посрещат Червената армия с отворени обятия. Те нямат представа, че проблемите на Корея далеч не са свършили с разделянето на страната им на Северна и Южна, а кървавата Корейска война тепърва им предстои.


Кабул (1979 година)

image

Съветски бронетранспортьор патрулира по улиците на Кабул, Афганистан

Афганистан през 1979 година е пълен с бунтовници, контролиращи голяма част от страната, да не говорим за конфликтите, които разединяват управляващата просъветска партия и слуховете, че афганистанският лидер може да се съюзи със САЩ. Москва решава да промени режима (Амин е убит). Това не е лесно решение и, както се оказва, не е и добро. Участието в афганистанската война струва на СССР 15 000 живота и просъветското правителство пада седмици, след като съветите напускат – през 1989 година.

По https://bg.rbth.com/




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
12.04.2019 09:27
Британските имперски армия и флот са "влизали" в пъти повече столици, германската армия също впрочем, въпреки че е водила много по-малко войни от русия
цитирай
2. vaquero - До 1. germantiger
12.04.2019 11:08
Германската армия дори в Москва не е могла да влезе.
цитирай
3. get - До vaquero - Типично изказване на човек лъжещ ни че е Марксист - а в същността си ... ?
12.04.2019 14:32
vaquero написа:
Германската армия дори в Москва не е могла да влезе.


... откровен русофилски-задник, изпадащ в телешки възторг пред примерите за имперска и агресивна политика на руската Държава и управляващата я неофашистка путинска камарила!

На подводной лодочке с атомным моторчиком
Да с десятком бомбочек под сотню мегатонн
Пересек Атлантику и зову наводчика:

”Наводи, говорю,- Петров, на город Вашингтон!”

Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
Все могу за три рубля!
Здравствуй, новая земля ...

През 80-те години, на 19-ти век Александър III - пише:
- У России нет друзей, нашей огромности боятся... У России только два надежных союзника - её армия и её флот.

Тези слова важат както за самодержсците - така и за "императорите" от Съветско време ... а понастоящем за лилипута, който в момента управлява пост-съветското образувание, отново с име Русия.
Промяна никаква!
цитирай
4. vaquero - До 3. get
12.04.2019 19:31
Бла-бла-бла!
цитирай
5. mt46 - Безспорно
12.04.2019 21:06
Русия е велика сила...
цитирай
6. barin - Здравей, Вакеро. Не предполагах, ...
13.04.2019 07:00
Здравей, Вакеро. Не предполагах, че са толкова много столиците, в които е влизала руската армия. Може би само великобританската е влизала в повече столици. Повечето са от съветско време и са вследствие раздялата на света и опити за по-голямо влияние. Има доста от времето на Петър I и Суворов, които са успешни пълководци. Суворов е един от хората, които нямат вагубена война. И ние българите си имаме владетели без загуби( Аспарух, Калоян, Асен I и други).
Поздрави!
цитирай
7. vaquero - 5. mt46
13.04.2019 09:49
Да!
цитирай
8. vaquero - До 6. barin
13.04.2019 09:50
Постингът не прави сравнение с други армии.
цитирай
9. get - До 4. vaquero - До 3. get - Ще приема за вярно, твоето "Бла-бла-бла!" - Кога ми обясниш "елементарно простото" :))) ?
13.04.2019 12:19
vaquero написа:
Бла-бла-бла!


Цар Петър - прозван в последствие "Велики" в чия угода и с чия помощ ВОДЕШЕ ВОЙНИТЕ си с Швеция ... а с Персия ... а с Османската империя?
А да си чувал нещо за - "Завета на Петър" на практика следван от Екатерина-германката, която прозваха също "Велика"?
А да си проверявал - кой помогна на практика, първо Двамата да се утвърдят на власт ... а после, политически финансово и логистически бяха подпомагани да водят Завоевателните си войни?
А защо Николай I-ви, му бяха прикачени "ласкателните" прозвища "Dompteur des revoluions" – «Укротител на революциите», а също «Жандарм на Европа» ... а самите руснаци и поляците тогава руски поданици, го нарекоха Николай "Палкин"?

И вече към ново време ...? Време когато, според внушените ни пропагандни клишета "Червената армия" била "освободила" Света от фашистката хидра - на практика става следното:
А. През 1940 г. е изключена от тогавашното ООН - причини(?);
Б. В съучастие с Хитлер - Сталин анексира териториите: Бесарабия, Буковина, Галиция ...;
В. Скючва договори За мир и дружба - вследствие които и на база ТАЙНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ - окупира Прибалтийските държави(?);
Г. Но то не са само "прибалтийските държави" - а и азиатски такива - Коя е тази държава, на която съвременният политически ръководител ПРЕДЯВЯВА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ОКУПАЦИЯ от СССР ... ?

Царска Русия и Съветската такава - винаги са били АГРЕСИВНИ И ИМПЕРСКИ СИЛИ ... така че "бла-бла-бла(то)" ти Е НАЙ-МАЛКОТО неуместно ... ако не и говорещо за тоталното твое незнание или преиначаване на историческата правда, типично за ПСЕВДО-МАРКСИСТ, поддръжник на псевдо-социалистическата а от това КОМУНИСТИЧЕСКА партия БСП?
цитирай
10. get - До 5. mt46 - Русия и Съветски съюз ... са "велика сила" - Ако?
13.04.2019 12:23
mt46 написа:
Русия е велика сила...


Бруталната и тиранична имперска политика - можем да приемем за признак на величие?
цитирай
11. radostinalassa - Авторът просто се възхищава на наследниците ни
13.04.2019 20:43
Никъде не виждам монголски физиономии, защото и ние не сме такива.
Русите ги посрещат с цветя като освободители. Това е показателно.
цитирай
12. radostinalassa - Успях да затворя устата на Ге.чо
13.04.2019 22:31
Това си е успех. Невиждано чудо. Но е възможно и да е преял и уснул. Като финоугорско прасе или камерунски мавър, по избор. Нашите наследници никога не са били агресивни и затова ги посрещат с хляб и сол.
цитирай
13. get - - Ама си тъпа ма Радо, росна заарска ливадо?
14.04.2019 22:02
radostinalassa написа:
Успях да затворя устата на Ге.чо
Това си е успех. Невиждано чудо. Но е възможно и да е преял и уснул. Като финоугорско прасе или камерунски мавър, по избор. Нашите наследници никога не са били агресивни и затова ги посрещат с хляб и сол.


Наред с организирането на Пета колона, от местни "славяни-арийци:)) ... военното разузнаване на РККА, задължително е подготвяло и комитет плюс агитки по посрещането си - от биороботи на Йехова, както твърдиш и ти :)))

И не обиждай братята ни "славяни" от Фино-угрия с име Московия !! ... а не си ме послушала, а съм те докладвал на военния им министър, генерал С.(като "самоед-людоед" :)) Кожегутович Шойгу :))
цитирай
14. radostinalassa - Много си остър бе Ге.чо.
14.04.2019 22:22
Не се съмнявам , че си доносник, острия. Гледай си историята, за да не те загледа тя. Умът ти е като финоугорски бръснач. Или беше негърски павиан.
цитирай
15. radostinalassa - Успях да затворя устата на Ге.чо
16.04.2019 16:02
Това е чудо. Но може да е заспал .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1189098
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11459
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930