Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2018 07:02 - 100 години от Войнишкото въстание
Автор: vaquero Категория: История   
Прочетен: 4849 Коментари: 12 Гласове:
15

Последна промяна: 24.09.2018 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.09.2018г.

     Войнишко въстание 1918 година, Владайско въстание – първи стихиен, въоръжен опит за насилствено събаряне на монархическия строй в България и създаване на република. Избухнало в резултат на породената от Първата световна война 1914-1918 година революционна криза и под влияние на Великата октомврийска социалистическа революция. Въвличането на България (1915 година) във войната станало против желанието на народните маси. Тя се оказала продължителна и се отразила изключително тежко върху целия стопански живот. От пазара изчезнали стоките от първа необходимост, настъпила страхотна скъпотия. Това затруднило снабдяването на войниците на фронта с храна и дрехи. По-голямата част от населението в тила било обречено на глад. Тези обстоятелства породили силно недоволство както на фронта, така и във вътрешността на страната.
Негодуванието достигнало своя връх след пробива на съглашенските войски (Англия, Франция и техните балкански съюзници) при Добро поле през септември 1918 година и тяхното настъпление на изток. Тогава сред войниците назряло непоколебимото решение да тръгнат назад и да накажат истинските виновници за новата национална катастрофа. Така в първите дни след съглашенския пробив пламнали искрите на Войнишкото въстание. Между 21 и 24 септември стеклите се в района на Берово, Пехчево и Царево село (днешно Делчево) войнишки части се групирали в две въстанически дружини и се насочили към България. На 28 септември въстаническите войски (около 6000 души), разпределени в три колони, се отправили за София. Те преодолели съпротивата на правителствената армия, която отбранявала шосето за Княжево. На 29 септември вечерта въстаниците се разположили във фронт от Бояна да Горна баня, но Райко Даскалов, командващ въстаниците, (поради настъпващата нощ и желанието да се избягнат излишни жертви) отложил щурмуването на столицата за следващия ден. С тази своя постъпка той допуснал изключително голяма грешка : правителството получило необходимото време, за да организира отбраната на града.
Макар че завършва с неуспех, Войнишкото въстание има огромно значение. То е първият по-сериозен отзвук на влиянието на революционните идеи на Великия октомври на Балканите. Войнишкото въстание направи неудържимо положението на цар Фердинанд I и бе една от главните причини, принудили го да абдикира и напусне незабавно пределите на страната.

Кратък исторически справочник – България
image
Войнишкото въстание 1918 година, художник Илия Петров
image
Книга за войнишкото въстание
image
Паметникът във Владайското дефиле




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Въстанието
24.09.2018 10:50
е закономерна последица...
цитирай
2. zaw12929 - Гладни, болни, боси- СТРАХОТНИ. . . ...
24.09.2018 11:16
Гладни, болни, боси- СТРАХОТНИ... излъгани историята продължава
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
24.09.2018 15:21
... от престъпната политика на царя и правителството.
цитирай
4. kvg55 - До 2. zaw12929
24.09.2018 15:23
Истинско народно движение.
цитирай
5. get - Отново ПОСТАВЯМ ВЪПРОСА?
25.09.2018 08:53


"Войнишко въстание 1918 година, Владайско въстание ... Избухнало в резултат на породената от Първата световна война 1914-1918 година революционна криза и под влияние на Великата октомврийска социалистическа революция".

ВЪПРОС:
След Февруарската(1917) революция - събитията от 7-ми(и след това) ноември, ПРОЛЕТАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ ЛИ СЕ ЯВЯВАТ по критериите НА МАРКСИЗМА?
цитирай
6. kvg55 - До 5. get
25.09.2018 17:02
С Октомврийското въоръжено въстание, с което буржоазната власт е свалена, започва Великата октомврийска социалистическа революция. Установена е диктатура на пролетариата. Русия излиза от империалистическата война. Всички народи в империята се обявяват за равноправни. Земята се предоставя на обработващите я. Заводите и фабриките се предоставят за управление от работниците и служителите. Банките са национализирани. За пръв път в света започва строителството на социализъм. С грешките, разбира се.
И понеже знам, какво ще ми отговориш, анализирай тези две максими : "Овцете изядоха хората" и "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие".
цитирай
7. get - @ 6. kvg55 - До 5. get - ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕШ ... нито аз КАКВО ЩЕ ОТГОВОРЯ - нито МАРКС какво ти ГОВОРИ ?
25.09.2018 21:51
kvg55 написа:

...
И понеже знам, какво ще ми отговориш, анализирай тези две максими : "Овцете изядоха хората" и "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие".


- Първото - за "овцете" е една ИМПРОВИЗАЦИЯ ПОЧИВАЩА НА ВОЛНИТЕ СЪЧИНЕНИЯ НА ЕНГЕЛС ... За положението на работническата класа при първоначалното натрупване на капитала.
- Което дружката МУ, МАРКС - без да си прави труд да провери Я ПРЕПИСВА КАТО ВЯРНА, В "КАПИТАЛА" СИ!

ВТОРО:
Да те питам като МАРКСИСТ - МОЖЕ ЛИ ВЪВ ФЕОДАЛНО ОБЩЕСТВО - ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕВОЛЮЦИЯ ... и КАКВА ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ЩЕ БЪДЕ ТЯ? ... а АКО МАРКСИЗМА НЕ Е НАУКА - тогава МОЖЕШ ДА ГО ПРИЛАГАШ, КАКТО ТИ СКИМНЕ!

ТРЕТО:
- След КАКТО ТВЪРДИШ ...?
kvg55 написа:

... Всички народи в империята се обявяват за равноправни.

- Защо един от НАЙ-ВЕРНИТЕ НА БЪЛШЕВИШКАТА ВЛАСТ ... ръководители на азиатски народи Султан-Галиев през 1920 г. бе изключен от Партията - през 1924 г. изпратен в лагер ... през 1940 г. разстрелян.

Красимире - ЯВНО ОЩЕ ОНЕ МОЖЕ ДА ТИ ОСМИСЛИ ГЛАВАТА ... че РУСИЯ Е ИМПЕРИЯ - Такава е по времето на ЦАРЯ, по време на Октомврийския преврат - Ленин, при наследника на Ленин, Сталин СТАВА И КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА!
- За това СССР го критикуват КАКТО комунистите от Китайската ком. партия, така и кубинците в лицето на Ернесто Гевара - Че?
- Искаш ли в потвърждение ЦИТАТИ ? ... а по отношение НЕ САМО ПРЕДПРИЯТИЯ И БАНКИ СА "НАЦИОНАЛИЗИРАНИ" а и ТЪРГОВИЯ(вътрешна/външна), ЗЕМЯТА, ГРАДСКА СОБСТВЕНОСТ, БОГАТСТВАТА НА ЦЪРКВАТА, СПЕСТЯВАНИЯ НА ДРЕБНИ ВЛОЖИТЕЛИ ... и т.т. ... и т.н. та като стигнем на някои места "съветската власт" и жените е "национализирала"!

- Едно ТАКОВА ОБЩЕСТВО - МАРКС (и не само) в неговият Исторически-материализъм НЕ ГО НАРИЧА "СОЦИАЛИСТИЧЕСКО" ... а сочи ЧЕ ТОТАЛНАТА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ е АЗИАТСКИ ТИП НА ПРОИЗВОДСТВО ... някои съвременни изследователи предпочитат ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ - а аз ще нарека ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО - каквито са и фашизма, и нацизма, и комунизма!

- А грешките(!) в ТОВА ОБЩЕСВО - КОЕТО СПОРЕД ТЕБ Е "СОЦИАЛИЗЪМ" - са ОТ СИСТЕМЕН ХАРАКТЕР ... и го ОБРИЧАТ ДА Е НЕПРОДУКТИВНО ... КАТО В КРАЯ НА КРАИЩАТА е обречено (!!) Да заГУБИ НАДПРЕВАРАТА И БОРБАТА С ПО-НЕСЪВЪРШЕННОТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО!
- От което В ТОВА ОБЩЕСТВО - КОЕТО ПРИЕМАШ ЧЕ Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКО - НЕЩО ФУНДАМЕНТАЛНО Е СБЪРКАНО И ГО ПРАВИ НЕЖИЗНЕНОСПОСОБНО ... какво е то(причините) - това вече е друг въпрос ?!
цитирай
8. kvg55 - До 7. get
26.09.2018 13:25
Констатацията е още от времето на индустриалната революция в Англия. Учил съм го по история.
През месец февруари 1917 година в Русия се извършва буржоазна революция.
Не знам, колко верен е бил Султан-Галиев, слуд като е изключен от партията.
Кои са колониите на Съветския съюз?
цитирай
9. get - Констатацията е още от времето на ...
27.09.2018 14:45
kvg55 написа:

Констатацията е още от времето на индустриалната революция в Англия. Учил съм го по история.

- Знаковата за начало НА КАПИТАЛИЗМА - според теб(и учебниците от които си учил ?) фраза: "Овцете изядоха хората" - звучи ЗА ПРЪВ ПЪТ(!), в произведението "Утопия" на Т. Мор публикувано през 1615 г. - ОТКЪДЕТО Е ЗАЕТА?
- Начало на КАПИТАЛИЗМА В АНГЛИЯ - се приема, че имаме ВЕЧЕ в начало на XVIII век, с развитие на МОДЕРНИ МЕТОДИ ЗА ОБРАБОТКА НА ЗЕМЯТА ... и ВЪГЛЕДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ + МАНИФАКТУРНО ПРОИЗВОДСТВО - при преработката на ВЪЛНАТА от ОВЦЕТЕ КОИТО "ИЗЯДОХА" хората?
- "Промишлената революция"(въвеждане МАСОВО НА ПАРАТА ЗА ДВИГАТЕЛ) в същата, започва от начало на XIX век.
kvg55 написа:

През месец февруари 1917 година в Русия се извършва буржоазна революция.

- В навечерието на ФЕВРУАРСКАТА Б-У-Р-Ж-О-А-З-Н-А(?) РЕВОЛЮЦИЯ!) ... в Русия КЪДЕТО КОПИТАЛИЗМА НА ПРАКТИКА НОСИ ЧЕРТИ НА >>ДЪРЖАВЕН/ЦАРСКИ<<!> - ОТ ОБЩО АНГАЖИРАНОТО ТРУДОВО НАСЕЛЕНИЕ имаме от 10 - 12%(от десет до дванадасет процента) ФИЗИЧЕСКИ РАБОТНИЦИ ПРОДАВАЩИ ТРУДА СИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ - ЗАБЕЛЕЖИ: В тази цифра ВЛИЗАТ И ПРОМИШЛЕНИТЕ РАБОТНИЦИ - тоест ПРОЛЕТАРИИ, ПО СМИСЪЛА НА МАРКСИСТКАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ?

От което се налага ВЪПРОСА?
- СПОРЕД МАРКСИЗМА - ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ПРОЛЕТАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ И СОЦИАЛИЗЪМ?
В промишлено изостанала страна: а) С НИСКА СТЕПЕН НА РАЗВИТИЕ(!) КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ и б)ФОРМИ НА ВЛАДЕЕНЕ ВЪРХУ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО и В) практическа ЛИПСА НА ПРОЛЕТАРИАТ?

- Тук въдзниква ОЩЕ ЕДИН ПРЕ-ИНТЕРЕСЕН ВЪПРОС ... Какво би станало АКО В ЕДНА ПРОМИШЛЕНО(КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ) НЕДОРАЗВИТА СТРАНА - СЕ ОПИТАМЕ ДА ПРИЛОЖИМ ПРИНЦИПА ЗА "ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА" ... и КАКЪВ ВИД СОЦИАЛИЗЪМ ЩЕ СЕ УСТАНОВИ В ЕДНА ТАКАВА ДЪРЖАВА?
kvg55 написа:

Кои са колониите на Съветския съюз?

- В една такава ПОСТ-КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА ... живеем ДВАМАТА С ТЕБ В МОМЕНТА?

- Само НЕ МЕ КАРАЙ, ЗАЯЖДАЙКИ СЕ по ...?
Да обяснявам КОИ СА ОСНОВНИТЕ ОПРЕДЕЛЯЩИ ПРИЗНАЦИ за: нео-ИМПЕРИАЛИЗМА и нео-КОЛОНИАЛИЗМА? ... другарю "марксист"? - Защото аз мога да се обоснова - но първо оставям това ДА СТОРИШ ТИ СЪЩОТО - САМ ЗА СЕБЕ СИ?

- А че сме били ТАКАВА СТРАНА - косвено говори ФАКТА - Живков, да се отказва от суверенитета на България, като държава и да иска ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ СССР!? ... искане зад което стоят обективни ПРИЧИНИ ... възникнали още от 1948 г. и добили завършеност чрез ФАЛИТА НИ през 1958 год.?

П.П.
Апропо - за степента РАЗВИТИЕ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ОБЩЕСТВЕНИ ФОРМИ В КРАЯ НА 19-ТИ век - Ще ти е вероятно от полза да прочетеш ЛЕНИНОВИЯТ АНАЛИЗ носещ заглавието:
"РАЗВИТИЕ КАПИТАЛИЗМА В РОССИИ" - излязла от печат през 1899 г.?

Можеш да я намериш на Адрес:
https://www.magister.msk/library/lenin/len03v00.htm
цитирай
10. vaquero - До 9. get
30.09.2018 10:37
На теб ще ти е полезно да прочетеш "РАЗВИТИЕ КАПИТАЛИЗМА В РОССИИ", защото ти твърдиш, че при Великата октомврийска социалистическа революция Русия е била феодална страна. Чети момче, чети класиците.
цитирай
11. get - @ 10. vaquero - До 9. get - Говедаров, прочете ли внимателно ТОВА КОЕТО ТИ ДАДОХ ДА ЧЕТЕШ ... ?
30.09.2018 13:59
vaquero написа:
На теб ще ти е полезно да прочетеш "РАЗВИТИЕ КАПИТАЛИЗМА В РОССИИ", защото ти твърдиш, че при Великата октомврийска социалистическа революция Русия е била феодална страна. Чети момче, чети класиците.


- Не само ЛЕНИН - пише за развитие на ПРОМИШЛЕНОСТ а от там ПРОМИШЛЕНИ РАБОТНИЦИ - казано още "пролетарии", по смисъла на МАРКСИЗМА?

- В навечерието ... и по време на ОКТОМВРИ 1917-18 години ПРОЛЕТАРИИТЕ представляват ЧАСТ не по-голяма от 10 - 12 %, от общият брой участващи в МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО ... ?

- Хайде СРАВНИ този дял или СЪОТНОШЕНИЕ - в ПРОМИШЛЕНО РАЗВИТИТЕ СТРАНИ? ... С ТОВА - присъщо за РУСИЯ?

- Ти изобщо МАРКСИСТ-ЛЕНИНЕЦ ЛИ СИ ... или някакъв от "другите марксисти", Мао, Троцки и останали :))) - като стигнем до Кампучийският Пол-Пот НЕ ЗАБРАВЯЙ - И ТОЙ БЕ "МАРКСИСТ" ?
цитирай
12. vaquero - Благодарности!
10.10.2018 21:01
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1167237
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031