Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2018 20:51 - Ти да видиш, како Пенке - 27
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Ти да видиш, како Пенке, живо пиле да умре.

После то да се съвземе и да почне да кълве.“

Това кратко забавно стихче има произход народен и вероятно е по-старо от мен. Но невероятно точно описва картинно онова, което ни се случи на нас, българите, в 1989-та и през последвалите т.нар. „години на прехода“. Стига да провидим в образа на „живото пиле“ лицето на комунизма.

Стъпвайки на тази метафора, преди близо 3 години започнах да публикувам една поредица от „писма до кака Пенка“, в които описвах текущите кълвавания на пилетата в БЛОГ.БГ. Колко пъти със СОБСТВЕНИ ДУМИ съм отговарям на въпроса „Защо го правя?“ Сега го правя за пореден път, но с ЧУЖДИ ДУМИ:

16 януари 2018, блогърът Samarinof написа:

Най-голямата вина на комунистите е, че те с терора си, с това, че не даваха човек да мисли, направиха хората без достойнство, направиха хората страхливи, да се подчиняват, да чакат всичкото отгоре, направиха ги мързеливи, накараха ги да си кривят душата. И сега берем плодовете на всичко това. Те изхабиха българския народ. А младите българи според мен имат други недъзи, но не тези. И доколкото имам впечатления, мисля, че онези от тях, които не са засегнати от оварваряването, имат и характер, и достойнство, и чувството, че случващото се зависи от тях. ... Не мисля, че има значима носталгия по комунизма. Има забрава, захаросване на младежките спомени, пропагандни лъжи, насочени към младото поколение, но не и истинска носталгия. Проблем е самото незнание. Не заради миналото, а заради бъдещето. Човек, който не знае как се отнема свободата, вярва, че тя е даденост и не си представя, че може много лесно да я загуби. 

И още от постинга на Samarinof (който всъщност разказва за една, поредна, книга за зверствата на комунистическия режим):

Главните задачи на комунистическата репресия са да пречупи съпротивата на народа срещу съветизацията и да произведе от българската нация една покорна и безлична маса. Престъпленията на БКП и Съветска Русия не могат да бъдат укрити - твърде много хора са приели като лична мисия истината за миналото“.

Aз, dobronameren: В изпълнението на същите главни задачи участват и „пилетата“ на онези отпреди 10 ноември 1989-та, „кълвящи“ днес ВЪВ ВСИЧКИ посоки на българския живот. Понеже съвсем естествено не мога да обхвана всичко, съм си избрал една „люпилня“ – медийна империя INVESTOR и нейния BLOG BG. За 7 години „вредителска дейност“ към пилетата й, получих от Оправителите на този блог частична забрана за участие. Наричат я БАН. (Частична, защото Оправителите на блога не могат да наложат по-голяма, пълна, забрана за публикуване. Такава не е предвидена в оригиналната американска програма. Колкото и да се тупа в гърдите „браузъра“ Гъ.С., че можел всичко.)

Само не си мислете, че се оплаквам. Идат ми на ум онези думи на Иван Вазов:

„Тирани, всуе се морите! Не се гаси туй, що не гасне!

Лучата, що я днес гасите, тя на вулкан ще да порасне.

Едната светлина е вячна - една във хаоса грамадни!

Със нея тоя свят се начна, със нея няма да пропадне.“

Ами така е... „със нея няма да пропадне“.

На бати пиленцата сега ще започнат да си бъркат между бузите и ето какво ще извадят оттам – „Бай Добронамерен си го знаем, той винаги пише по еднакъв начин. Което ще рече, че нарушенията, внезапно открити от отговорните за блога лица, можеха да бъдат открити още преди 6-7 години, примерно на втория, десетия или тридесетия му постинг, а не преди седмици. Защо, драги отговорни лица, реагирате чак сега?“ (написано от freeoldmen-a на 27.02.2018)

Аз ще дам МОЯ отговор на Фрийчо след малко. Той не е толкова важен – тук свирчото е прав: Аз съм такъв още от „втория, десетия или тридесетия си постинг“. Но за мен е МНОГО ВАЖНО да посоча систематиката на „отговорните за блога лица“. А ако е възможно, да вдъхна, как се казва - увереност на другите нормални според мен блогъри, че ТЕ са „зърното“, а отговорните лица и фрийчовците им са „плявата“.

Конкретно: Аз далеко не съм единствения блогър с БАН. Ето например какво е написал Pvdaskalov в средата на януари 2018г.:

Пролетта в категория „Туризъм” остана в Блога ми с невъзможност да се гласува за него и да се правят коментари, което бе хитроумно проверено с помощта на съблогър. Изчезнаха и разните там панделки, с които бях удостоен. Значителна част от постингите там, между които е и моят (09.01 21:43 - АД И ДЯВОЛ НЯМА! ТЕ СА ИЗМИСЛИЦА...") от вчера са свалени. Моля, уважаемите дежурни служители на Инвестор.бг да ми кажат причините, за да не тълкувам случилото се за цензура. Аз съм лоялен потребител на вашия Блог не от вчера и това ми се случва за първи път. Специалист съм по култова архитектура и не намирам, че във фантастичния си разказ съм обидил някого. ... Но ето какво отговор получих вчера от многоуважавания blog bg:

Постът Ви http://pvdaskalov.blog.bg/turizam/2018/01/09/quot-ad-i-diavol-niama-te-sa-izmislica-quot.1587345, бе свален вчера от начална страница заради политиката на сайта. Във времето, когато сте пуснали своя пост и други Ваши съфорумци също са публикували материали, които за дадения момент са създали една обща атмосфера на меланхолия, тъга и безнадежност. А началната страница трябва да бъде разнообразна и интересна, подтикваща към любопитство и добротворство. В бъдеще би било полезно да преглеждате началната страница и да преценявате какъв материал би бил подходящ за момента на публикуване от Ваша страна. Трябва да сте сигурни че нямаме никакво лично отношение към отделни потребители на Блог.бг, и че се грижим майчински за интересите на всички. Моля да ни извините, ако понякога сме строги и несправедливи във Вашите очи. Поздрави! Екип на Блог.бг

Моя вметка: Ако влезете в профила на Блог.Бг, там с учудване ще отбележете, че „екипът“ е анонимен и се състои само от един човек - „жена от София“. Ще оставя на вас да се чудите впрочем дали, ако тази „жена“ се подвизава в блога с поне 8 профила, е една?!

Продължавам с елегантния изказ на Pvdaskalov от същия постинг:

Като човек дисциплиниран, с предостатъчно чувство за отговорност пред обществотo като цяло, а не само към пишещите в Блог.бг и неговите читатели, ще приема вашето решение и ще архивирам постинга си, макар че с ваше разрешение бихме могли да организираме дискусия, дали наситените с хумор фантастични творби водят до „една обща атмосфера на меланхолия, тъга и безнадежност”. Уверявам ви, че не изкуственият оптимизъм властва в литературата и изкуството на всички времена. Какъв оптимизъм има в стиховете на Ботев или в „Бай Ганю” на А. Константинов. Героят на Алеко ни прави за смях пред света. Какъв оптимизъм лъха от художествените творби след 12-и век? Комичните или трагичните опери преобладават. Какъв оптимизъм ще видите в „Дървото на Юда” (Кронин) или „Гневът на мравките” (Стайнбек). Да, повърхностното четене на „Дон Кихот” и „Швейк” може да ни разсмее, но такава ли е била целта на техните автори? Искате да спрете инстинктивната меланхолия, но нима забравяте в какво време живеем? Да, при социализма можеха да се поръчват жизнерадосни песни и литературни творби, но нима това време не отмина? Колко от стихотворенията, публикувани в Блог.бг, предизвикват възторжено настроение? Колко от постингите с политическа насоченост, пак тук, са оптимистични за бъдещето на България? Ще спрат ли някога медиите да не ни заливат със съобщения за катастрофи и убийства? Или цените в магазините да спрат да растат? Или в Парламента ще спрат да се карат?

И ето как отговаря на Pvdaskalov в своите „коменти“ (каква начетена простотия) „екипът на Блог.Бг“, представен от „една жена от София”, която в конкретния случай се е разписала „тройно“:

1. predatorka - и,винаги..едни гърди.. 08:22 напред!нали..

2. milady - кретенизма и дебилизма нямат пол, тук съм съгласна.. 10.01 08:33

блекикретенизъм и германскидебилизъм
плюс шамби-ала-бала инфантилизъм..

3. predatorka - ГТ, значи ми хареса ..бозките, но ГТ – може би Гого Тодоров / аз
08:40

ми изтри..умният комент..
ето,това аз смятам за..мачизъм и дискриминация..
без да съм..лесбо, садо мазо, космо джендър, или..тъпа трутка..
не си Мъж!
то за блякчу е ясно отдавна..

И отново аз:  Какво “ниво”, а?! Напълно съответстващо на нивото на „една жена от София“. Г-н Pvdaskalov, вие сте гражданинът на Света, а не тази мърла. Имам предвид т.нар. predatorka, написала ВЧЕРА, цитирам я:

„3. predatorka - аз съм готова да умра за България.. 20.06 20:11

макар, че семейството ми е в ЕВропа..
не знам, защо съм..толкова луда, не ми пука за такъв Робски живот..
Карма..“

 

Карма било, каза таз? Що ли имам чувството, че „кармата“ си е нейна, а не на България?! Да я отмахнем тази луда жена. И да обърнем внимание на качествените хора. Понеже след малко ще ме попитат някои защо не съм поставил „качествени хора“ в кавички, отговарям веднага. ВАЖНО Е, ЗАПОМНЕТЕ ГО!

Аз съм ДОБРОНАМЕРЕН към всички, които защитават ПОСЛЕДОВАТЕЛНО мнението си, защото го смятат за правилно. Обяснявам образно защо – Не можем да изхвърлим от математиката знака „+“ или знака „-“, без да разрушим самата математика. Как си представяте, че водата ще се стича накъде, ако всичко е равно? Или че електрически ток ще има, ако полюсите не са два? Иначе (НАПРАВО) казано, абсолютно грешно е да обявяваме собственото си мнение за единствено правилното, пренебрегвайки чуждото мнение („Два свята – единият е излишен“)! Къде сме НИЕ самите тогава, ще попитате? – Ние сме в АРГУМЕНТИТЕ, които посочваме в защита правилността на мнението си. И още нещо, не по-малко важно: Спорът кой е по-по-най трябва да се води само с думи и личен пример. Всякакво насилие над Другия („Със кръв и барикади, света ще обновим“) е абсолютно забранено!

Сега ще ви покажа с конкретни примери – КОНКРЕТНИ, защото това е друго мое убеждение: да се говори само общо, теоретично, отвлечено, е безполезно – колко са “качествени” онези блогъри, които спрямо мен се явяват със знак “-”.

-           Chavdar01, 26.02.2018 – “СЛЕД КАТО БОЙКО БОРИСОВ ПРИВАТИЗИРА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА, ДОЙДЕ РЕД И НА ИКОНОМИЧЕСКАТА!!! ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРИВАТИЗИРА ЕРП-ТАТА! КАЗА "ТОЙ"!!! И ПОСЛЕ "ТОЙ" ДОБАВИ: ДЪРЖАВАТА ТОВА СЪМ АЗ!!!

P.S. ВРЕМЕ Е ДА МУ ПОКАЖЕМ НА САМОЗАБРАВИЛИЯТ СЕ ТЪПАК КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ!!!

Блогърът Chavdar01 ЛЪЖЕ: Не е вярно, че Бойко Борисов е приватизирал политическата система. Тя при демокрацията зависи от избора на гражданите. ГЕРБ се явява на избори. На същите се явява и партията на Чавдарци. И резултатите не са в полза на последните, вече 11 години. Не е вярно, че Бойко е казал: “Държавата ще приватизира ЕРП-тата”. Нещо повече “ТОЙ” не иска това. За това баш настоява партията на Чавдарци. Още по-малко пък “ТОЙ” е казал “Държавата, това съм аз”. Иначе, ако той беше държавата, нямаше да провокира ТРИ ПЪТИ нови избори, давайки по този начин възможността на Чавдаровата партия да докаже, че е “алтернатива на ГЕРБ”! Нали?

 Блогърът Chavdar01 ЗАПЛАШВА: Време било да покаже на самозабравилия се тъпак къде зимуват раците. Как бе, Чавдаре? Какво значение има, че сте били въоръжени, глупако, когато оръжията ви са “късички” като мечтите ви?!

-           И блогърът Dedenze ЛЪЖЕ. Понеже не е простак като Чавдар Първи, неговите лъжи са далеч по-опасни. Написал, конкретно в същия ден като горния, 26.02.2018, следното:

“Много продажници, предатели, ликвидатори, обединени в чуждо финансирани НПО, партии, правителства, неуморно, безсрамно, работят за пари, унищожението и геноцида над българите. Толкова се размножиха, че вече не се крият, не се страхуват и официално обясняват защо го правят.”

На това Деденце бих препоръчал да гледа телевизия ALFA например, да види как дори и не се прикрива съветското финансиране. Или да се абонира за списание A-specto например, за да прочете какво е това съветска наглост и безсрамност. На тоя ще му ковна още един “пирон” след месец-два, когато Нинова обяви името и честотата на която ще работи новата червена телевизия.

“Социолога Огнян Минчев, активен член на БКП, по- късно, активен ултрасин, чуждоплатен проводник на неолиберализма, физически разрастнал се до размер на трикрилен гардероб, навремето заяви,че социологията обслужва интересите на тези които плащат!? Усети се, че един ден може да има възмездие и тихо спомена, че неолиберализма може да се окаже грешка ! Наскоро го видях по някаква телевизия , изпустелял и „ужасяващо” втален, явно господарите са му спрели зобта!?

Оставям настрана епитетите, така характерни за Деденцата от бившата БНА. Не че ми е симпатичен Огнян Минчев, но питам защо не съм прочел нищо лошо от деденцето за Корнелия Нинова например, която има същите морални характеристики като О.М. А ако К.Н. не е от “неговата рота”, какво ще каже за Славчо Велков (щото днес го слушах в НС) или за “капитан Радулов” (който вчера се разпяваше в същата гама пак от парламентарната трибуна)

“Днес става напълно ясно, че фашистките, неолиберални правила, ликвидираха българската икономика и осигуриха милиони, квалифицирани мигранти за развитите западни и световни икономики!”

Изключително нагла лъжа! Ако държавата НРБ, в която dedenze-то е бил фактор!, не спираше чрез стрелба на граничната бразда поискалите да емигрират, да сме станали 5 милиона още докато внучките му на този са “били с бащите си в Ташкент”. А ако новата Република България въведе на въоръжение отново тази стрелба по границата, пак няма да има “демографска криза”. Тук фашистките неолиберални правила имат същото значение каквото има ланския сняг за реколтата догодина. Ама иди да го обясняваш на военни, че и от комунистическата казарма!

И блогърът Dedenze ПЛАШИ: “За всички е ясно, че извършеното през последните 30 години, подлежи на ревизия и на тежък но реален, истински, Народен съд, защото за предателство и геноцид няма давност и прошка! България може да я няма, но съд и възмездие ще има!

Дивак! Тук бих обърнал въпроса с който Krumbelosvet атакуваше мен преди половин година: В коя страна, Круме, комунистите не са диваци и варвари?

-           Ако Dedenze-то не се беше правил на тарикат, вторачвайки се в Огнян Минчев, бога ми, честна дума, бих забравил за едно другo деденце, блогъра Djani. Или поне бих избрал друг негов постинг за цитиране. Той не е офицер от БНА, а е бил началник в Народната милиция. Но вижте трансформацията във вижданията му във връзка с новата европейска ситуация. Няма да коментирам конкретно думите на Djani. Да си ги тълкува Dedenze-то. И да си мисли кой от двамата има по-голям шанс да спечели, правейки се на умряла лисица.

07.03.2018 – “ХОРАТА НА ЛЪЖАТА И ЗЛОТО”, автор Djani

Лесно е да мразим лошите хора, макар че св.Августин е казал, да не мразим хората, а греха. Обявявайки определени човешки същества за носители на злото, трябва да си спомним съвета на Христос, че преди до посочим сламката в окото на ближния, следва да погледнем гредата в своето. От религиозна гледна точка в човечеството и цялата вселена се води борба между силите на доброто и злото. Бойното поле е душата на всеки човек. Около тази борба се върти смисъла на човешкия живот.

Отсъствието на общоприето определение на злото отразява необятността на свързаната с него мистерия. Злото е противоположност на живота и му се противопоставя. Накратко, то е свързано с убиването. Като казваме, че е свързано с убиване, то не е свързано само с физическо унищожаване. Зло е това, което убива духа. Човешкия живот има няколко същностни свойства – сетивност, подвижност, осъзнаване, растеж, самостоятелност, воля. Унищожаването на което и да е от тях може да стане и без физическо унищожаване на тялото. Можем да пречупим човек, или животно, без дори да го нараним физически.

Психоаналитика Ерих Фром посвещава част от живота си в изучаване на злото във фашистката идеология. Той е първия учен, който ясно определя личностния тип на злия човек, в изследването си върху осъдени водачи на Третия Райх. Той има преимуществото, че обектите на изследването му са вече осъдени от историята като носители на злото. А злите хора са твърде често срещано явление особено днес и на пръв поглед изглеждат съвсем обикновени. Често деформациите и неискреността им са толкова големи, че ни се струват невъзможни. Заплетените им лъжи, изкривени представи, мотиви и комуникации удивляват с тяхната несъстоятелност.

Злото е отблъскващо, защото е опасно.Оставайки прекалено дълго в негово присъствие то ни отравя и е разрушително за нас. Реакцията на отвращение е инстинктивна и ни е дадена като спасителна радарна система. Друга реакция, която често предизвиква злото е объркването и тази реакция е напълно уместна. Лъжите объркват. Злите хора са „хора на лъжата”, които заблуждават хората и трупат пласт след пласт заблуди. Макар и всяващи страх, те са достойни и за съжаление. Вечно бягащи от светлината на разобличението и гласа на собствената си съвест, те са най-уплашените хора на света. Живота им е истински кошмар и няма никаква нужда да бъдат изпратени в ада, защото те са вече в него.

Главния недостатък на злото е отказът да бъде признато. Те могат да живеят и на вашата улица, да бъдат богати, или бедни, образовани, или неуки. В тях няма нищо забележително и драматично. Не са обявени за престъпници. Но най-често са солидни граждани – бизнесмени, журналисти, полицаи, военни, активни членове на партии и професионални политици.”

-           Мисля тук да спра. Има още много “качествени блогъри”. Макар да ги поставих в кавички, аз съм добронамерен към тях. Каквато банка са избрали в младостта си, такъв заем изплащат. Какво да им се сърдя? Не одобрявам естествено това, че в свободния дух на Новото време не са рефинансирали кредита си, но това не ми позволява да ги “убивам”. Или да искам “народен съд” за тях. Аз не съм Господ, който може да възстановява счупено. Аз мога да се опитвам, да се опитвам само, да лепя пукнато. 

-           Но виж към обикновените тарикати съм злонамерен. Такива има много, ама прекалено много, в БЛОГ БГ. Нищо чудно при такива администраторки и браузъри. Те, погледнато философски, са виновни дотолкова, доколкото е виновно едно магаре, че опасло градината на стопанина си, който го оставил там невързано. Да им берат гайлето “инвесторите”.



Тагове:   djani,   chavdar01,   freeoldmen,   dedence,   samarinof,   pvdaskalov,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872269
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031